Voorbeeld ondernemingsplan

In het laatste deel van het boek vind je een voorbeeld ondernemingsplan.

Het complete ondernemingsplan van een pc-service voor Digibeten is toegevoegd, inclusief de financiële hoofdstukken (openingsbalans, begroting, kostenoverzicht, onderbouwing omzet). Ook lees je hoe tijdens de uitwerking van haar bedrijfsidee, de ondernemer haar idee heeft aangepast. Een ondernemingsplan ontwikkelt zich tijdens het schrijven, net als het idee en de financiële onderbouwing.

Ondernemingsplan: PC Service voor Digibeten
Het verhaal van Jolanda Schrijvers

En hier zijn de belangrijkste files van deze website om daadwerkelijk aan de slag te gaan om je ondernemingsplan te schrijven:

Samenvatting

Achter deze knop vind je een lijst van vragen over je onderneming. Als je die allemaal beantwoordt, heb je een ondernemingsplan.

 

Het ondernemingsplan

Er is een tekstgedeelte, als je alle vragen beantwoordt heb je 85% van je ondernemingsplan af. Bespreek het daarna met andere ondernemers, je familie of een deskundige coach~adviseur.
Het rekengedeelte in excel is lastiger zelf te doen, maar met behulp van het voorbeeld uit het boek, de uitleg in het excelbestand moet je een eind kunnen komen. Ook hier geldt, doe het eerst zelf en ga dan op zoek naar de laatste hulp.
Je kunt het tekstgedeelte en het rekengedeelte van het plan koppelen. Voordeel daarvan is dat automatisch de getallen uit je rekengedeelte in je tekstbestand (je eigen ondernemingsplan) terecht komen.

Als je dit niet wilt, hoef je de uitleg hieronder niet te lezen. Bij het openen van de documenten kun je op de vraag of je wilt koppelen, nee antwoorden.

Als je ze met koppeling wilt gebruiken moet je de twee documenten (tekst en rekengedeelte) bij het downloaden niet openen, maar kiezen voor opslaan. Sla beide bestanden in dezelfde map op je computer op. Alleen dan blijft de koppeling bruikbaar! Lees eerst de uitleg over koppelen:

Toelichting gebruik onderstaande modellen

Deze twee documenten dus samen opslaan als je wilt koppelen
Tekstgedeelte ondernemingsplan
Rekenmodel van het ondernemingsplan

Extra rekenhulpen

Belasting berekening
Omzetonderbouwing

 

Veel plezier met schrijven en ondernemen!