Jij bent de ondernemer

In het onderdeel Jezelf gaat het over jou. Wat kun je goed, wat kan verbeterd worden? Wat zijn jouw ondernemerskwaliteiten? En natuurlijk wat wil je bereiken? En hoe gebruikĀ  je al die ondernemerskwaliteiten in het schrijven van je ondernemingsplan?

Welke kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig als ondernemer? Moet je alles kunnen of zijn er ook dingen die je kunt uitbesteden. Of misschien moet je nog iets bijleren, waar doe je dat?

Hoofdstuk 1: Jij bent je bedrijf

Hoofdstuk 2: Ondernemen, een heel nieuw vak

Ondernemerskwaliteiten

In het boek vind je een tabel over je ondernemerskwaliteiten. Vul deze eerlijk in en laat vooral ook iemand die jou goed kent de tabel over jou invullen. Stof voor een interessante en nuttige discussie.

IWVM-tabel-pag-24.doc

Je kunt ook een ondernemerstest doen. Als je de E-scan invult, krijg je een voorproefje hoe je ondernemersprofiel eruit ziet. Om de complete uitslag te krijgen, moet je 57,- betalen. De scan doe je op een andere website, niet schrikken!

Visie in je ondernemingsplan

Als je een goed ondernemingsplan wilt schrijven, is het verstandig om je toekomstdroom te onderzoeken. Welke richting wil je uit, waar droom je van? Als je al wat langer bezig bent, en een nieuwe richting wilt inslaan, werkt het ook! Deze audiofile hoort bij bladzijde 18 van het boek.

Neem rustig de tijd, ga zitten met de deur dicht en de telefoon uit en luister deze audiofile van 7 minuten af. Schrijf daarna op waar je over 3-5 jaar wilt staan met je bedrijf.

Als je jezelf verder wilt ontwikkelen, zijn er vele mogelijkheden om hier wat aan te doen! Als je in de provincie Gelderland woont en je bedrijf bestaat nog geen 5 jaar dan kan je subsidie krijgen, van max. 1000 euro voor ondernemerscoaching.

Doel van je bedrijf

Het schrijven van een ondernemingsplan wordt vaak gedaan omdat het moet, van de bank, van je partner, van de school. Als je geen tijd hebt voor een compleet ondernemingsplan maar wel wil nadenken over waar je naar toe gaat, is vooral het doel van je bedrijf belangrijk.

Een doel dat SMART is helpt je verder in je volgende stappen:

1. Specifiek

2. Meetbaar (er horen getallen bij)

3. Actiegerelateerd (er zit een werkwoord in)

4. Realistisch (het is haalbaar)

5. Tijdgebonden (het gaat over een bepaalde periode)