Wat moet je formeel allemaal regelen voor de start? In het deel Formaliteiten vind je een checklist met zaken die je formeel moet regelen of controleren. Na dit hoofdstuk kun je de formele zaken rondom je bedrijf uitwerken.

Hfd 18: Wat je formeel moet regelen…

Checklist regelen voor de start

Checklist Checklist

Rechtsvormen

Informatie van de KvK over rechtsvormen.
www.kvk.nl

Allerlei antwoorden van de overheid op vragen van ondernemers.
www.ondernemersplein.nl

Domeinnamen

De officiële organisatie achter de registratie van domeinnamen is SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. www.sidn.nl

Beroeps- en brancheverenigingen

Een eerste ingang om te zoeken naar een beroepsvereniging is via de Kamer van Koophandel, zoeken naar de eigen branche. www.ondernemersplein.nl

Omdat beroepsverenigingen vaak een opleidingseis hebben, kun je via de school of het instituut waar je zelf je opleiding hebt gevolgd natuurlijk ook navraag doen naar het bestaan van een beroepsvereniging.
Heel praktisch is Google, waarbij de zoekterm, bijvoorbeeld voor alternatief therapeuten, is:
alternatieve geneeswijzen beroepsverenigingen, dan krijg je:
Google zoekresultaat

Kies je je eigen beroep in combinatie met “beroepsverenigingen” dan is er een grote kans dat je hem vindt.

Merkenregister

De officiële organisatie achter de registratie van merken in de Benelux is het “Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom”:
www.boip.int

Als het wenselijk is om ook buiten de Benelux het merk te beschermen is op dezelfde site uitleg te vinden over de verschillende mogelijkheden en telkens de voor- en nadelen daarvan.

Offerte

Voorbeeld offerte

Factuur

Factuurvoorbeeld