op managmentboek.nl door Anna Roeden

Toen ik twee jaar geleden ‘in between jobs’ in de gezondheidszorg een reis door Zuid Amerika maakte besloot ik dat het tijd werd mijn grote droom eindelijk ten uitvoer te brengen: ik wilde gaan schrijven.
Hoe, wat en voor wie was nog onduidelijk, maar dat ik ‘iets’ moest gaan doen met hetgeen ik al jaren het liefste deed was een feit. Het begon te kriebelen en ik voelde een enthousiasme dat ik in al die jaren in loondienst niet gevoeld had.
Eenmaal terug in Nederland begon ik vol goede moed – en als een kip zonder kop – met me te verdiepen in het zelfstandig ondernemerschap.

Ik sprak met mensen, ging veel vrijwillig schrijven en kwam uiteindelijk bij ISS terecht. In de twee jaar dat ik nu bezig ben heb ik veel geleerd, maar echt gestructureerd ben ik niet bezig geweest…

Met het boek ‘Ik start voor mezelf – Doe-het-zelf-ondernemingsplan’ kun je wel gestructureerd aan de slag gaan.
In dit boek staat alles waar je als startend zelfstandig ondernemer aan moet denken, van marktonderzoek, tot financiën, presentatie van je bedrijf tot praktische regelzaken. Alle hoofdstukken zijn voorzien van voorbeelden die het lezen prettig en begrijpelijk maken. Als je alles netjes doorwerkt, heb je aan het eind een ondernemingsplan gemaakt. Ook hiervan is een voorbeeld opgenomen zodat je kunt toetsen of je op de juiste weg bent.

Maar niet alleen voor de startend ondernemer is dit boek een must, ook als je al een tijdje bezig bent, kan het geen kwaad het boek eens door te nemen.
Er is altijd wel een onderdeel dat nog wat aandacht verdient. Net zoals bij andere zaken, ben je ook als zelfstandig ondernemer goed in het een, en minder goed in het ander. Je vindt het bijvoorbeeld simpelweg leuk om aan je presentatie te werken, maar laat die berg administratie het liefst weken liggen. Geen nood, ondernemers zijn net mensen en overal is er een oplossing voor. Velen zijn je immers voorgegaan en het is niet nodig dat je zelf het wiel opnieuw moet uitvinden als het aankomt op zaken waar elke ondernemer mee te maken krijgt.

Natuurlijk is veel van wat er in dit boek geschreven staat ook op andere plaatsen te vinden. Toch onderscheidt dit boek zich van veel van zijn soortgenoten, namelijk door twee dingen: op de eerste plaats is het opvallend uitgebreid en – niet minder belangrijk – de schrijvers zijn erin geslaagd hun enthousiasme voor het voor jezelf beginnen op de lezer over te brengen. De voornaamste boodschap die het boek uitdraagt is dan ook: zelfstandig ondernemen is vooral leuk!
Naast het boek is er een website www.ikwerkvoormezelf.nl waarop veel nuttige informatie te vinden is.
Zelf heb ik veel aan het boek gehad. Door nog eens rustig alle stappen na te lopen kwam ik erachter dat ik al heel wat geleerd en gedaan heb op het gebied van zelfstandig ondernemen. Het gaf mij, met mijn rommelige begin in elk geval een hoop zelfvertrouwen. En door nog eens van een afstandje te kijken kreeg ik weer het gevoel terug dat ik daar in Zuid Amerika twee jaar geleden had: doen wat je het liefst doet is voornamelijk erg leuk.